Ny måde at lytte radio på

Skrevet af Erik Slot den 22.01.2023, 19:05
Ny måde at lytte radio på
Alternativer til FM signalet fra vægdåsen

FM radio lukker på FanøNet

Fra tirsdag den 24. januar 2023 begynder FanøNet som de fleste andre Antenneforeninger allerede har gjort, at slukkefor FM-signalet i kabel-tv-nettet. Det vil dermed ikke længere være muligt at lytte til FM-radio via antennestikket i væggen.

Har du f.eks. en FM bordradio med egen antenne, så bliver du ikke berørt. Det er kun såfremt du har tilsluttet til radiostikket på TV/R dåsen i væggen, at det er relevant at kigge på alternativer.

Vi har her samlet nogle bud på alternativer, hvis du fortsat gerne vil kunne høre radio på din receiver.

Fortsæt med FM radio via egen antenne

Du kan forsøge dig med en stueantenne tilsluttet din receiver/forstærker. Du får nok ikke helt samme kanaludvalg som før, og modtagelseskvalitet kan variere alt efter dine lokale forhold.

Ofte følger der en simpel stueantenne med receivere.

Internetradio har betydelige fordele, eftersom der via internettet kan modtages radiostationer fra hele verden.

Der findes internetradioer, som ”stand alone” altså ligesom en transistorradio, men tilsluttet WiFi eller kabel til internetrouteren. Man kan også finde internetradioer, som kan tilsluttes ens stereoanlæg / reciever typisk til en AUX indgang med jackstik / phone eller det ældre DIN stik (bl.a. B&O) Hermed kan man fortsat høre radio på det gamle anlæg.

Nyere recievere har også indbygget internetradio, som man måske bare ikke har været opmærksom på, da der jo var FM. Denne løsning er nem at at bruge og koster ikke noget, udover at man lige skal sætte som sig ind i at bruge det og tilslutte recieveren til WiFi, hvis ikke dette allerede er gjort.

DAB+ radio sælges typisk ”stand alone” altså ligesom en transistorradio men med egen antenne. DAB+ giver adgang til en række digitale radiostationer herunder alle DRs digitale programmer DR1, 2, 3,4, 5….  

En DAB+ adapter er en enhed som kobles til eksisterende anlæg og fås i mange forskellige udgaver, bl.a. særlige udgaver, som kan bruges sammen med B&O anlæg af ældre dato. Michaels Antenneservice har bl.a. erfaring med denne type.

Streaming

Med Apple airplay kan der streames til airplay kompatible enheder, eksempelvis DR Lyd APP’en på en iPhone eller iPad til en reciever eller anden lydenhed.

Der kan ligeledes generelt streames fra mobiltelefoner og tablets til en Bluetooth højtaler eller en bluetooth modtager, som kan kobles til en AUX indgang på et eksisterende anlæg.